EN SOLSKENSHISTORIA

Vid Stall Bäcktorp i Hallstahammar har vi lite uppfödning och i år ska vi få fyra föl totalt. Stall Bäcktorp är även ett utbildningsstall och drivs av Therese Nyman.

Cindo & Cortina med föl

 Den 28 april fölade stoet CORTINA (född 1998 e:Cortuz, Cindolina-Cortez) Hon fick ett stoföl efter LOOPING. Fem dagar senare den 2 maj fölade CINDOLINA, mamma till Cortina. (Cindolina är född 1985 e: Cortez-Indus) Även hon fick ett stoföl som är efter CARDENTO. Båda fölningarna var helt problemfria. För Cortina var det förta gången hon hade föl, men det gick hur bra som helst. Cortina har tävlats i hoppning upp till 130 klass men ska nu vara avelssto.

Två veckor senare var det dags för A COURTNEY LOVE (född 2002 e:Acacio-Cortez) att föla, den 11 maj fick hon ett stoföl efter CARTE DOR.  Även för “Courtney” precis som Cortina var det första fölet. Tyvärr var inte hon en lika fantastisk mamma som Cortina, Courtney ville absolut inte ha sitt föl! Fölungen var otroligt pigg och visste precis vart hon skulle gå för att dia, men tyvärr fick hon bara stryk av mamma. Courtney högg och slog efter fölet, hon ville inte ha henne i sin närhet.

Det är ju inte så ovanligt att ston som inte har haft föl tidigare reagerar som hon gjorde, men det brukar släppa när fölungen väl börjar dia. I vårt fall blev det bara värre och värre. För att fölet skulle få dia var vi tvungna att brämsa och hålla mamman med kedjegrimmskaft. Då stod Courtney stilla och fölet kunde få äta, gjorde vi inte detta så var det omöjligt för fölet att komma till, hon fick stryk. Det var inte roligt att se ett litet föl behandlas så av sin mamma. Varannan timme dygnet runt var vi tvungna att se till att fölet fick dia, det var ganska jobbigt!

På lördagen den 13 maj trodde vi att det skulle gå vägen, för då tillät Courtney fölet dia utan att vi hjälpte till. Men det höll bara en halv dag, sedan var det som att vända på en hand och hon blev ilsken på fölet igen. Nu var hon även arg på oss människor och bet oss när vi höll henne för att låta fölet äta...

På söndagen bestämde vi oss för att släppa ut Courtney och fölet i hagen med de andra två stona som hade föl för att se om hon hade några moderskänslor över huvud taget. Tyvärr visade det sig att hon inte hade det. När de kom ut så sprang de runt i hagen och hennes lilla föl gnäggade efter mamma så klart, men hon brydde sig inte ett dugg om henne. Mamma sprang bara bort från henne och surade mot fölet. Det var så tråkigt att se och man hade tårar i ögonen för att det var så grymt att se ett litet föl så ensam!

Fölet gick runt och gnäggade och efter en stund gick CORTINA fram till henne och började nosa, även slicka på henne. Alla höll vi andan och undrade vad som skulle hända. Fölet letade sig fram till tuttarna och började dia, Cortina tillät henne göra det!

Så vi bestämde att prova om Cortina ville ta hand om fölet, även om hon hade ett eget föl redan.

Visst har vi kunnat föda upp henne på nappflaska, men att göra det i fyra månader, det är väldigt mycket jobb. Sedan vill man alltid att ett föl ska ha en riktig mamma som präglar dem, så de blir hästar!

 

Cortina “adopterade” courtneys föl utan några som helst problem! De fick vara inne några dagar för att vi skulle se att allt verkligen skulle gå bra, eftersom hon hade ett eget föl också. Vem vet, hon har kunnat stött bort det nya fölet efter några dagar men det gjorde hon inte! Även Cortinas eget föl accepterade sin “syster”, de står till och med och diar tillsammans!

När de går i hagen nu tillsammans med Cindolina och hennes föl så tar “systrarna” hand om varandra. Om den ena går iväg för lång från den andra så gnäggar de efter varandra! Det är helt underbart att se! Första dagarna diade det lilla fölet otroligt mycket, det var så skönt att se  henne gå fram till “mamma” och äta utan problem! Hon är riktigt mammig! Samtidigt är hon mycket social med oss människor.

Cortina tar det hela med ro, hon är helt fantastisk! Hon behandlar båda fölen lika, gör ingen skillnad på att ett är hennes riktiga och den andra inte. Mjölk producerar hon så det räcker också. Vi ger henne extra kraftfoder så hon ska klara av det.

Vart tog A Courtney Love vägen då? Henne hade jag lånat av min kusin för att betäcka så hon har åkt hem och saknar inte sitt föl det minsta. Hon mår för övrigt bra och får bli ridhäst istället. Det är en snäll häst för övrigt, man hade aldrig kunnat tro att hon skulle reagera som hon gjorde, då hade vi aldrig betäckt henne. Mycket kan hända med hästar!

 Det enda som är lite synd med det hela är att vi inte kan betäcka om Cortina i år. Visst går det men jag tycker det skulle bli för mycket för henne. Hon har två föl att ta hand om, det räcker gott och väl. Det är första gången hon är mamma. Vi hinner ta många föl på henne i alla fall. För ett sto som Cortina ska man absolut avla på så bra mamma som hon är! Hon måste ha det i generna, hennes mamma Cindolina har varit fostermamma. Cindolinas eget föl dog i födseln, samtidigt fanns ett travföl som hade förlorat sin mamma. Så Cindolina tog hand om det fölet, också helt problemfritt!